Зараз життя без фотоапарата складно собі уявити: вибір самих апаратів і аксесуарів до них широкий і різноманітний! Звичайні цифрові фотоапарати, компактні «мильниці», цифрові дзеркальні фотоапарати, професійні «дзеркалки» - і це ще неповний список фотоапаратів, які зараз придумані людством. Ми вже не говоримо про аксесуари, які часом коштують більше самого фотоапарата, а також про високі навички володіння фотошопом, які з будь-якої не надто вдалої фотографії зроблять «цукерку»! 

Але вже майже двовікова історія фотографії знає і досить цікаві випадки, пов'язані з винахідливими фотографами, які, за відсутності такої високорозвиненої техніки, як зараз, примудрялися вдосконалити свою роботу за допомогою підручних засобів. Чим же запам'яталась історія фотографії світу? 

Студія Фотовернісаж у Львові зібрала у цій статті найцікавіші і маловідомі факти про фото. І так....

 

Вид з вікна:

закріпити зображення на фото першим зміг в 1826 році Жозеф Ньєпс. Експозиція цього знімка тривала 8 годин і називався він «Вид з вікна».

 

 Голуб-фотограф:

напевно, всі чули про те, що голубів використовували як поштарів, але не всі знають, що на початку XX століття голуби також «працювали» фотографами. Вперше патент на використання голуба для перенесення фотокамери отримав в 1908 році Юліус Нойброннер - німець за походженням. Але, тим не менше, немає відомостей про використання голубів в Першу світову війну, зате в Другу світову голубів, натренованих для аерофотозйомки, використовували і французи, і американці, і німці. Доказом цього можна вважати німецьку іграшку тих часів - солдата, який випускає голуба з камерою.

 

 

 

Жарт Ейнштейна:

при згадці імені Альберта Ейнштейна напевно практично всі згадують знамениту фотографію геніального фізика з висунутим язиком. Але мало хто знає, що ця фотографія була зроблена в 1951 році на його власному дні народження. Причому після того, як Ейнштейн побачив своє фото, він, як справжній геній, що не сховав її куди подалі (як зробив би будь-який звичайний чоловік), а ще й подарував популярному ведучому Говарду Сміту, написавши на звороті: «Вам сподобається цей жест, тому що він призначений всьому людству ». Є на рахунок цієї фотографії і інша версія: одного разу кореспонденти настільки втомили Ейнштейна своїми проханнями показати життєрадісну посмішку, що геній вирішив, на подив журналістів, показати їм мову.

 

 

Овальні колеса:

в перших фотокамерах затвори працювали дуже повільно, що ускладнювало зйомки рухомих предметів. Тому для такого роду зйомок застосовували затвори з рухомими шторками, через що автомобілі на фотографіях виходили з овальними колесами! Але фотографи і публіка того часу сприймали таку дивну форму не як недолік, а як додатковий доказ стрімкості автомобілів. Напевно, Ви самі, дивлячись з Вашими дітьми закордонні мультики, звертали увагу на те, що часто колеса машин в них часом показані овальними - це як відгомін того, старого способу показати стрімкість їх пересування.

 

 

Ковбой-мільйонник:

найдорожчою в світі фотографією є фото без назви, зроблене фотографом Річардом Принцом і входить в серію «Ковбой». У 2008 році вона була продана за 3 мільйони 401 тисячу доларів.

 

 

Перший фотошоп:

перші «кольорові» фотографії - тобто, відретушовані за допомогою розфарбовування аквареллю - з'явилися в 1840 році.

 

 

Той самий Полароїд:

напевно, всі пам'ятають часи, коли фотоапарати Полароїд користувалися шаленим успіхом - адже який ще фотоапарат подарує Вам таке задоволення - клацнути кадр і вже через 3 хвилини отримати фотографію в руки? Саме фірма «Polaroid» випустила першу в світі автофокусну дзеркальну фотокамеру в 1979 році. А в 1985 році компанія «Minolta» випустила фотоапарат, який став зразком для створення дзеркальних фотокамер.

 

 

Скромненько - і зі смаком:

як правило, фотографи «ловлять» в свій об'єктив інших людей. Але, виявляється, ідея створити перший автопортрет також прийшла в голову комусь - і цим «кимось» виявився американець Меттью Б. Бреді. Коли фотографу набридло фотографувати інших - він ... взяв і сфотографував себе!